Prepravcovia nepodpísali dohodu s PSK

23.01.2008 Prešov

Prešov 23. januára (TASR) - Verejní dopravcovia na území Prešovského kraja dnes nepodpísali dohodu s Prešovským samosprávnym krajom (PSK) o vykrytí strát z poskytovania služieb vo verejnom záujme na rok 2008. Ďalšie ...
Krajský parlament svojím uznesením v rozpočte PSK na rok 2008 pre štyroch prepravcov poskytujúcich služby vo verejnom záujme - SAD so sídlami v Prešove, Humennom a Poprade a pre Bus Karpaty v Starej Ľubovni - vyčlenil na krytie strát 265 miliónov Sk. Je to o 25 miliónov Sk viac ako v rozpočte PSK na rok 2007.
Po neúspešnom rokovaní predseda PSK Peter Chudík pred médiami vyhlásil, že všetky štyri firmy chcú dovedna doplatiť za rok 2007 ešte 68 miliónov Sk. Podľa neho aj to ich motivovalo k tomu, aby dnes presadzovali požiadavku garantovania svojich príjmov v roku 2008. Návrh PSK na prerozdelenie dotácií rátal s tým, že 95,5 milióna Sk bude pre SAD Humenné, 94 miliónov pre SAD Prešov, 59,8 milióna pre SAD Poprad a 15,7 milióna Sk pre Bus Karpaty. Zmluvy boli pripravené na päť rokov s klauzulou o každoročnom prehodnocovaní výšky príspevku na krytie strát z poskytovania služieb vo verejnom záujme.
Chudík chápe, že \"SAD-ky na území Prešovského kraja chcú mať určitú garanciu, keď tých 265 miliónov korún bude málo\". Nepáči sa mu však, aby dopredu prepravcovia dostali viac peňazí, pričom nie je jasná suma, čo by rozkolísalo rozpočet. Predseda PSK nesúhlasil s tým, aby sa prepravcom preplatili všetky vykázané oprávnené náklady. Ako dodal, PSK chce mať právo skontrolovať tieto náklady a preplatiť len to, čo z kontroly vyjde ako opodstatnené.
Riaditeľ SAD Prešov Jozef Kičura sa odmietol pre médiá vyjadriť, keďže \"sme v štádiu jednania\". Dúfa, že dôjde k dohode.
Prepravcovia sa nevyhrážali napr. zastavením dopravnej prevádzky v prípade nepodpísania dohody.
 

Vyberte región